Aktuellt

2012-03-28

Det lockar morgondagens plåtslagare!

Vem är urtypen som väljer plåtslageri? Var finns de nya målgrupperna? I Ungdoms-barometerns senaste undersökning dök en hel del bekanta, men också intressanta (!) fakta upp.

Ungdomsbarometern genomför årligen en livsstils- och attitydundersökning bland ungdomar i åldrarna 15-24 år. På uppdrag av PVF Yrke & utbildning har man i år förstärkt bilden av den målgrupp som är öppen för en utbildning och ett yrke inom plåtslageri.
– Undersökningen är tänkt som ett underlag för vårt fortsatta arbete med att öka rekryteringen av medarbetare till branschen, förklarar Annika Waernström, PVF Yrke & Utbildning.

Jobbar för att kunna leva
I dagsläget kan i genomsnitt fyra procent av 15-24 åringarna tänka sig att jobba permanent som plåtslagare. Det är fortfarande en stark slagsida mot killar; bara en av tio är tjejer. Nästan hälften av plåtslagarna kommer från landsbygden, att jämföra med en fjärdedel av totalpopulationen.  Den absolut största målgruppen den är så kallade ”Teknik-Tomas”; killen som värderar det materiella och situationsbundna. Han ”jobbar för att kunna leva”, det vill säga lever inte för sitt jobb. Överlag tycks plåtslagargruppen uppskatta sina intressen mer än genomsnittet och är måna om att snabbt kunna börja arbeta, då man föredrar det praktiska framför teori.

Bra kollegor och få chefsnivåer
När gruppen beskriver de viktigaste faktorerna på sin framtida arbetsplats är det bra kollegor och balansen mellan arbete och fritid som nämns. Man värderar även provision och hög lön i betydligt högre utsträckning, samt möjligheten till snabb karriär och att arbetsplatsen har få chefsnivåer. Plåtslagargruppen är också betydligt mer positiv än genomsnittet till att bli egen företagare.

För både alternativa och maintream
Plåtslagargruppen kan upplevas ganska snäv som målgrupp men därför finns också stora möjligheter vad gäller att nå nya grupper. Här kan nämnas typerna ”Alternativa Alice” som är kreativ, inte rädd för att gå mot strömmen och som blir rastlös om arbetet är för ensidigt.  Med rätt utbildningsupplägg blir också ”Mainstream Micke” intresserad av plåtslagaryrket. Han ser sig som en vanlig och stabil kille med fokus på en bra utbildning, ett bra jobb och därmed bra arbetskamrater.

Livet efter 30 lockar inte
I Ungdomsbarometerns analys uppmuntras branscher att mer ingående sätta sig in i hur ungdomar tänker, för att kunna nå dem. Över lag har unga idag en relativt kort tidshorisont, och ser de närmaste åren som de bästa. Livet efter 30 lockar helt enkelt inte särskilt många. I marknadsföringssyfte är det därför av vikt att behandla frågor som ligger nära i tiden. En attraktiv lärlingsplats är mer relevant än ett bra pensionserbjudande.

Bredd på karriärsmöjligheter attraherar
”Alla dörrar öppna” är en mentalitet som ofta präglar ungas framtidsval. Därför är det viktigt att visa att även en yrkesinriktad gymnasieutbildning ger högskoleutbildning när man gör egna tillval. Det snäva kan skrämma bort nya potentiella elever, medan kompetensutveckling och bredd på karriärsmöjligheter attraherar.
- Vi kan konstateras att branschen har vad ungdomarna söker efter – men vi måste kunna kommunicera det på rätt sätt och våga visa att här finns utrymme för flera olika livsstilstyper, säger Annika Waernström.

5 viktigaste faktorerna på den framtida arbetsplatsen enligt potentiella plåtslagare:
1. Kul kollegor och social gemenskap på jobbet.
2. Bra balans mellan arbete och fritid.
3. Varierande arbetsuppgifter.
4. Att jag får tydlig uppskattning för mitt arbete.
5. Att jag får jobba med spännande produkter/tjänster.
 

Arkiv

2015-04-24

Sofia tog SM-GULD i plåtslageri

Sofia Sörliden, Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping, är Sveriges bästa unga plåtslagare och andra tjejen någonsin att ta guld i SM för unga plåtslagare. Finalen avgjordes på branschens skola i Katrineholm under fredagen den 24 april.

2015-04-21

Plåtslagare i skolbänken för lönehöjning

Bara en dryg procent av landets plåtslagare arbetar på ackord. Siffran är historiskt låg. För att vända utvecklingen pågår nu en massiv utbildning i ackordets grunder.

2015-04-21

På fredag koras Sveriges bästa unga plåtslagare 2015!

På fredag, den 24 april, är det dags för SM-final i plåtslageri. Sveriges sex mest framstående unga plåtslagare gör upp om medaljerna. Finalen genomförs på branschens skola i Katrineholm och alla intresserade kan följa hela tävlingen via livesändning på smup.se.

2015-04-17

Nylansering av platslagare.nu

I dagarna lanserades nya uppfräschade, mobiloptimerade och utbyggda platslagare.nu.

2015-03-05

Nytt nätverk för kvinnor i plåt- och ventbranschen

Ett nätverk för kvinnor i ledande position inom plåt- och ventbranschen i Sverige är under uppstart. Bakom initiativet står Emelie Ståhl, delägare och VD i Björn Persson Plåtslageri AB. Ambitionen är att nätverket ska synas ordentligt utåt.

2015-02-23

Sex finalister klara till SM för unga plåtslagare 2015!

158 plåtslagarelever deltog i årets uttagningstävlingar och 18 av de regionala vinnande bidragen skickades sedan till den centrala juryn för granskning. Nu har de sex främsta bidragen sållats ut. De representerade orterna i ”SM för unga plåtslagare 2015” är Leksand, Uppsala, Norrköping, Linköping, Jönköping och Skara.

2015-02-16

57 % prioriterar låga priser

Enligt en undersökning genomförd av PVF, vill 64 % av köparna av ventilation att teknisk kompetens ska få styra valet av entreprenör och material. Men i verkligheten är det bara 23 % av valen som görs utifrån kompetensnivå. I 57 % av fallen är det priset som avgör.

2015-02-16

Ren luft, friskt liv! lyfter ventilationsbranschen

Projektet Ren luft, friskt liv! är en långsiktig satsning som PVF driver med målet att förtydliga ventilationsbranschens värde och i förlängningen öka det kommersiella värdet. Vi behöver etablera en modern och framåtlutad bild av branschen, säkra rekryteringen och höja vår röst i media.

2015-01-19

158 plåtslagerielever vill åt en finalplats i ”SM för unga plåtslagare 2015”

Denna vecka pågår uttagningstävlingar på landets skolor. Som vanligt råder det ett mycket stort intresse för möjligheten att bli svensk mästare i plåtslageri. 158 plåtslagerielever kämpar om finalplatserna.

2014-12-17

FAQ om nylanserade Optimala skal

Plåtslagarmatte som filmklipp, sammanfogningsmetoder i detalj och ritningslära från grunden. Det är några exempel ur nylanserade Optimala skal. Här har vi samlat svaren på vanliga frågor kring utbildningsmaterialet.

2014-11-13

Produktblad Direkt kopplas ihop med PVF Entreprenad

I somras tecknades ett samarbetsavtal med Produktblad Direkt. Det är en tjänst på nätet som möjliggör skapandet av bland annat drift- och skötselinstruktioner, egenkontroller, riskbedömning och arbetsmiljöplan. 

2014-10-23

Lär känna våra unga yrkesambassadörer!

PVF:s unga yrkesambassadörer är i full gång med att besöka mässor, skolor, arbetsmarknadsdagar med mera för att berätta om plåtslagaryrket och varför de brinner för det.

2014-06-16

Så var vårens framtidsmöten med politiker och opinionsbildare

Plåtslagarkollo, politikerdagar, lärlingsprogram... Det var några av alla idéer som framkom under vårens fem framtidsmöten i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping och Luleå.

2014-06-16

GULD-Robin: Se till att eleverna kommer ut på bra praktikplatser

Årets svenska mästare i plåtslageri, Robin Olsson från Kista gymnasium i Stockholm vill slå ett slag för vikten av bra praktikplatser och att få lära av sina misstag!

2014-06-16

Hallå där Annika! Vilka var vårens höjdpunkter?

PVF Yrke & Utbildning har under våren satsat stort på att göra fler uppmärksammade på plåtslageriyrket: framtidsmöten, unga yrkesambassadörer, Yrkes-SM, skolturné... Projektansvarig Annika Waernström summerar en hektisk vår och ser många goda effekter.

2014-05-19

SM-GULD i plåtslageri till Robin från Kista

Robin Olsson från Kista Gymnasium i Stockholm är stresstålig, noggrann och snabb. Det gav honom segern i SM för unga plåtslagare 2014. Finalen avgjordes på ett välbesökt Yrkes-SM i Umeå under fredagen den 16 maj.

2014-04-10

Plåtlåda för roligare lektioner

PVF lanserar nu ett utbildningsmaterial för trä- och metallslöjdslärare på högstadiet, kallad Plåtslagarlådan.

2014-04-10

Framtidsmöten för 100 bra idéer!

PVF Plåt & Vent Yrkesnämnd kommer under slutet av april och under maj genomföra Framtidsmöten i fem orter runt om i Sverige.

2014-04-08

Sju unga ambassadörer ska locka fler att bli plåtslagare

Idag är det för få ungdomar som söker sig till plåtslagaryrket trots stor efterfrågan på arbetsmarknaden. För att få fler ungdomar att upptäcka plåtslagaryrket satsar nu PVF Yrke & Utbildning på att engagera unga förebilder inom branschen. Efter sommaren kommer yrkesambassadörerna att ge sig ut i svenska skolor och berätta om varför de brinner för plåtslagaryrket.

2014-04-08

Hur kan sju unga plåtslagare öka intresset för branschen?

PVF Yrke & Utbildning satsar nu på att engagera sju unga yrkesambassadörer som förebilder inom branschen. De ska i sin tur ska locka andra unga till plåtslagaryrket. Annika Waernström är projektledare på PVF och ansvarig för rekryteringsprojektet "Strålande utsikter".

2014-03-28

Träffa oss på Nordbygg

Den 3 och 4 april finns PVF i Entreprenörföretagens monter på Nordbygg.

2014-02-24

Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”!

 De 182 tävlingsbidragen har granskats och bedömts. Det blir 6 elever från Jönköping, Linköping, Skara, Norrköping, Stockholm och Halmstad som får slåss om SM-medaljerna i plåtslageri under Yrkes-SM i Umeå den 16 maj.

2014-01-31

Uppmärksammar rekordstort elevintresse i Falun!

Svenskt Näringsliv skriver idag om det fantastiska uppsvinget för plåtslageriinriktningen på Lugnetgymnasiet i Falun.

2014-01-30

Läs om nya PVF Kalkyl Byggplåt i Plåt & Vent Magasinet.

Den 1 april 2014 lanseras en ny version av PVF Kalkyl Byggplåt – egentligen är det ett helt nytt kalkylprogram.

2014-01-29

Uppmärksammade SM-uttagningar

Förra veckans uttagningstävlingar till SM-finalen i plåtslageri fick mycket uppmärksamhet i TV, radio och tidningar runt om i landet.

2014-01-17

182 plåtslagerielever kämpar om finalplatserna i ”SM för unga plåtslagare 2014”

På måndag den 20 januari startar upptakten till SM-finalen i plåtslageri 2014. 182 plåtslagerielever från landets olika gymnasieskolor deltar i veckans uttagningstävlingar i hopp om en av de 6 finalplatserna. Själva SM-finalen avgörs inför minst 10 000 besökare på Yrkes-SM i Umeå den 14-16 maj.

2013-12-30

Debattartikel i SvD: Akut brist på plåtslagare!

Akut brist på utbildade plåtslagare! Det skriver PLR, Byggnads och PVF i en gemensam debattartikel i SvD, brännpunkt: Yrkesutbildning.

2013-12-19

Summering - Strålande utsikter! 2013

Vår skolturné i projektet Strålande utsikter! har nått sitt slut för 2013. Resultatet blev över förväntan med uppmärksamhet från elever, media, politiker och FB-gillare.

2013-12-19

Dags att visa framfötterna!

Ventilationsbranschen har länge haft problem med sin image och att det är för få unga som vill in i branschen. Under hösten genomfördes därför en nulägesanalys som visar på brister och möjligheter.

2013-11-13

Skolturné som gör avtryck!

Vårens uppskattade skolturné får nu en fortsättning till fem nya orter. På schemat står plåtslagerilektioner och möte mellan lokala politiker, skola och näringsliv.

2013-10-07

Nytt kalkylprogram tas fram

PVF jobbar just nu aktivt med att utveckla ett nytt och mer användarvänligt kalkylprogram för byggnadsplåtslageri.

2013-04-29

SM-GULD I PLÅTSLAGERI TILL MARCUS ESTENBERG FRÅN FALUN

Marcus Estenberg från Lugnetgymnasiet i Falun är Sveriges bästa unga plåtslagare. Det stod klart kl 15.00 på fredagen då SM-finalen avgjordes på PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

2013-04-23

SM-final i plåtslageri på fredag

På fredag den 26 april gör landets bästa unga plåtslagare upp om medaljerna i SM-finalen på PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

2013-04-10

Alla vill väl ha ett jobb med ”strålande utsikter”?!

DN uppmärksammar plåtslageriutbildningen och branschens gymnasieturné.

2013-03-11

PLÅTPRISET 2013 TILL WHITE FÖR TELE2 ARENA

Torsdagen den 7 mars, deltog cirka 300 arkitekter och beslutsfattare från byggbranschen i evenemanget PLÅT13 i Göteborg.

2013-03-01

Strålande utsikter! På skolturné

Under mars och april 2013 kommer projektet "Strålande Utsikter!" att genomföra en nationell skolturné.

2013-02-27

Dejan och Gurgin gör en djupdykning i plåtslageriyrket

På måndag den 4 mars blir det plåtslageri i Stockholms skönaste morgonshow på radio SR Metropol (93,8). Duon Dejan Cokorilo och Gurgin Bakircioglu kommer att ägna större delen av programmet åt plåtslageriyrket. Metropol med Dejan och Gurgin startar kl. 7.00 och kl. 8.00 kommer unga plåtslagarna Nibbe och Emma att bli intervjuade om sina yrkesval och vägen dit.

2013-02-21

Här är finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2013”!

Efter landsomfattande uttagningstävlingar där över 170 plåtslagerielever deltog, har nu 6 finalister utsetts. Dessa skickliga ungdomar gör upp i en rafflande SM-final på PVF Teknikcentrum i Katrineholm den 26 april.

2013-01-21

170 plåtslagarelever i uttagningstävlingar inför SM-finalen!

Idag, den 21 januari börjar gymnasieskolornas uttagningstävlingar i ”SM för unga plåtslagare 2013”. Tävlingarna pågår hela veckan, men på olika dagar, beroende på ort och skola. Totalt är det 170 ungdomar från hela landet som tävlar om de 6 finalplatserna. Finalen hålls i Katrineholm den 26 april.

2012-12-18

De första 200 användarna har loggat in på nya Frisk Luft!

Flertalet gymnasieskolor har tagit till sig det nya läromedlet och de första 200 användarna har loggat in. För er som ännu inte fått en introduktion och inloggning - det här är Frisk Luft.  

2012-10-09

Nytt projekt ska öka rekryteringen i branschen

Behovet av byggnads- och ventilationsplåtslagare är stort, både på lång och kort sikt. Samtidigt utbildar sig alldeles för få elever inom plåtslageri. Branschen måste agera. Därför har projektet ”Strålande utsikter” startats med målsättningen att höja statusen och kännedomen om yrket. På så vis ska rekryteringen i branschen öka.

2012-09-24

SÖKES: Fler plåtslagare

SVT:s ABC har gjort ett reportage om bristen på plåtslagare. Se hela reportaget här >>

2012-06-12

PVF Semesterkassa upphör!

Plåtslageriernas Riksförbund och Byggnads har i årets avtalsrörelse träffat överenskommelse om att avveckla PVF Semesterkassan.

2012-06-02

SM-guldet 2012 till Nibras

Nibras Shaba från Kista gymnasium i Stockholm var ”lite bättre på det mesta” och korades igår till ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2012”.

2012-05-31

SM-final i plåtslageri pågår

Yrkes-SM pågår för fullt på Malmömässan i Malmö. SM-guldet ska delas ut till "Sveriges bästa unga plåtslagare 2012" och två lyckliga skåneungdomar vinner var sitt sommarjobb.

2012-03-28

Det lockar morgondagens plåtslagare!

Vem är urtypen som väljer plåtslageri? Var finns de nya målgrupperna? I Ungdoms-barometerns senaste undersökning dök en hel del bekanta, men också intressanta (!) fakta upp.

2012-03-28

Arbete pågår! Med webbaserad Frisk Luft

Många känner till Frisk Luft som en kurspärm vilken kan leda till titeln certifierad ventilationsplåtslagare. Det stämmer – men från och med i höst är det också en utbildning på webben för blivande ventilationsplåtslagare.

2012-03-13

PVF inspiratör på Facebook

Nu kan du följa PVFs inspiratör: Joakim Karlsson på facebook.  

2012-02-22

Det här är finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2012”!

Efter landsomfattande uttagningstävlingar där över 160 plåtslagarelever deltog, har nu 6 finalister utsetts. Dessa sex skickliga ungdomar gör upp om SM-medaljerna på Yrkes-SM i Malmö i juni. Det blir tre intensiva tävlingsdagar med uppåt 14 000 besökare.

2012-02-07

Årets plåtslagare 2012 – en hyllning till hantverkskonsten

Under evenemanget PLÅT12 i Malmö den 2 februari belönades göteborgaren Mats Lönberg med den prestigefyllda utmärkelsen Årets plåtslagare 2012.